Blog

Blog

Oogstfeest zondag 4 oktober

Door Anne Jansen | 1 oktober 2016

VOLGEBOEKT! Op de markt zie je het aan de overvloed aan regionale groente: Het is oogsttijd en wij zijn rijk beloond voor onze moeite en werk! Allerlei lekkere groenten staan op het land en deels al in de schuren. Wij willen dit graag met jullie delen: Op zondag 4 oktober geven wij een oogstfeest op de boerderij met diner! Eerst een rondgang waarbij wij de oogstwagen vullen (oogsten), dan even gezellig bijkomen in de tuin en daarna genieten van het…

Lees Meer Lees Meer

Kasleven

Door Anne Jansen | 1 september 2016

Net voor begin van de eerste tomatenoogst waren wij dit jaar bij de biologische kasteler in Ens. Bewonderenswaardig, wat er allemaal voor vakkennis gebruikt word in de bio-teelt! Bepaalde luizen, die voor tomaten en paprika niet schadelijk zijn, worden aan aparte planten in de kas gefokt. Ze bieden voer aan de vijanden van alle luizen die ook in de kas zijn, en die vallen ook meteen de luizen van de paprika aan, mits die in de kas verschijnen. Laat de…

Lees Meer Lees Meer

Lente

Door Anne Jansen | 13 maart 2016

‘Volle grond’ wordt hier de teeltmethode genoemd, die zonder beschermende kassen direct onder de zon gebeurd. Gewoon in de volle aarde, zoals de natuur het ook doet! Bijzonder vol lijkt de grond op dit moment niet, alleen de allereerste voorjaarsgroenten (foto: Tuinbonen) steken hun jonge blaadjes uit de koude klei de hemel tegemoet. Maar de grond zit natuurlijk wel vol: er zijn al een heleboel gewassen gezaaid. Piepkleine zaadjes liggen in de aarde, te wachten op wat regen en een paar…

Lees Meer Lees Meer

Open dag 2015

Door Anne Jansen | 1 juni 2015

Zondag 21 juni is er weer een open dag op de boerderij! Wat is er te doen, te proeven en te zien? – rondleiding op de boerderij en over de akkers – groentespeurtocht – aardbeien plukken en smullen – kampvuur met lekkere hapjes – gratis onkruid wieden 🙂 – en meer! Kom gezellig langs om te kijken waar jouw eten vandaan komt en kennis te maken met het boerenleven! Tijd: 11.00 – 16.00 uur Adres: Zwijnsweg 5, 8307 PP, Ens…

Lees Meer Lees Meer

Recept: waldorfsalade

Door Anne Jansen | 29 november 2014

Tijdens een gezellig etentje met alle werknemers en vrijwilligers van Henrikes Farm, werd deze salade als een van de lekkerste favorieten gekozen. Daarom willen we het recept graag delen, lekker als bijgerecht tijdens feestelijke diners of een lunch om heerlijk van te genieten! Ingrediënten: knolselderij, twee of drie appels, walnoten, mayonaise, room en yoghurt. Rasp de knolselderij fijn en de appels grof, hak de walnoten en meng alles lekker door elkaar en smullen maar! Nu te koop als een ‘do-it-yourself-pakketje’ op de…

Lees Meer Lees Meer

Bloeiende broccoli

Door Anne Jansen | 12 november 2014

Dappere doorbloeiers! Tijdens deze donkere dagen zijn er toch nog planten die gewoon gaan bloeien als ze het tijd vinden. Om op warme dagen de late bijen en vliegjes nog wat voer bieden, terwijl van de bomen langzaam al het blad eraf valt en in het veld de boerenkool overheerst. Deze bloeiende broccoli mag voorlopig blijven staan –  het is gewoon te mooi bij het oogsten, wanneer de klei langzaam aan de laarzen omhoogkruipt naar de broekspijpen en en alles…

Lees Meer Lees Meer

Bonter kunnen we het niet maken

Door Anne Jansen | 6 oktober 2014

Paarse en gele bloemkolen, bestaan ze echt? Ja! Niet alleen witte, maar ook gele en paarse bloemkolen worden nu geoogst van het land. Dit geeft bijzondere reacties op de marktkraam, vooral kinderen vinden het prachtig. Een feest aan kleuren op onze kraam (en in de webwinkel) en op je bord. Proef jij het verschil? Een opsomming van onze meest kleurrijke producten: gekleurde mini-tomaatjes bonte biet snijbiet in diverse kleuren wilde aardappels boontjes in drie kleuren pompoenen in verschillende smaken en kleuren regenboogpeen…

Lees Meer Lees Meer

Graan oogsten

Door Anne Jansen | 13 augustus 2014

Vandaag zijn we op onze kleine percelen zeldzame graansoorten (o.a. “blauwe” tarwe) wezen oogsten! Met onze medewerkers en de Wwoofers kregen wij een workshop over maaien met een ‘zicht’ (lees hier wat dat is). Een van onze vaste klanten aan de kraam bracht zijn werktuig mee en leerde ons deze oude techniek. Het resultaat is prachtig: de bij elkaar gebonden koren op het land. Later in het jaar gaan we het graan dorsen en kan het verwerkt worden in heerlijke…

Lees Meer Lees Meer

Nieuwe website online

Door Anne Jansen | 1 augustus 2014

Hoera, de spiksplinternieuwe website mét webwinkel is online! Omdat we nu eenmaal liever met onze handen in de aarde zitten dan achter een toetsenbord, moest het even duren voordat we afscheid konden nemen van de inmiddels verouderde website. Maar nu is het moment toch daar: de nieuwe site staat online, stralend en blinkend van de nieuwigheid! De vaste klanten kennen het aanbod van de biologische groentekraam ondertussen goed. Groente, fruit, aardappels en verrassende extra’s zijn al een paar jaar te…

Lees Meer Lees Meer

Courgette – reuzen

Door Anne Jansen | 28 juli 2014

Courgette – reuzen… laten zich vullen , tot soep bereiden, en ook invriezen. Het beste recept is courgette geraspt, met ui aangebraden en met wat bouillon gekruid in bakjes in de diepvries zetten. In de winter word dit de basis voor vegetarische hamburgers en voor de soep!