Henrikes Farm
Biogroente uit eigen polder

Blog

Oogstfeest 2018

22 oktober 2018

Fijn, bijna alle medewerkers en collega-marktkooplui waren er op 8 oktober. Ze hebben geholpen met oogsten en daarna eten bij het vuur.

Open Dagen

5 oktober 2018

Vanaf volgende week drie open middagen.

Samen met Henrike oogsten op het land. Het wordt mooi weer. Dus wees welkom!

Maandag 8, dinsdag 9 en woensdag 10 oktober ben je in de middag welkom om mee te oogsten.

Graag even vooraf een mailtje naar Henrike wanneer je wilt komen meeoogsten: info@henrikesfarm.nl

 

Oh ja en kun je niet of smaakt het naar meer: Zaterdag 13 oktober heeft Eko de Eerste in Marknesse open dag.

Modder

1 augustus 2018

Modder, alsjeblieft!

Dit is echt een bijzondere zomer. In andere landen misschien heel normaal, heet en droog. Maar hier… hangen de pompoenenblaadjes overdag gewoon slap. En soms voel ik me in de middaguren ook net als zo‘n blaadje.

In de Noordoostpolder hebben wij nog geluk omdat het water altijd hoog in de tochten en sloten staat en het hoge grondwaterpeil de kleigrond vochtig houdt. De gewassen groeien niet hard maar het blijft tenminste groen.

Absoluut voordeel is dat ik mijn gasten een perfect vakantieland kan laten beleven: Ga maar lekker in het gras liggen, het is nu niet nat van de dauw. Pak de fiets en ga op pad, geen regenjas nodig! Nat worden bij zeilen of peddelen? Heerlijk, het is zo warm dat elke spetter welkom is. Meehelpen op het land? Lekker een paar uren in de ochtend! Meer is bij de hitte niet te doen en ook niet nodig want het onkruid is vanzelf verdroogd…

Maar heel eerlijk moet ik toch zeggen dat ik hemelsblij zal zijn als het eindelijk weer een keer echt regent en alles weer sappig en fris wordt en de aarde aan je voeten kleeft – ik ga meteen een modderbad nemen. Uit de modder is toen toch ook ooit het landleven ontstaan? Nou, deze verkwikkende modder zal ik ook nu weer heel erg welkom heten…

Korte Winter – en nu eruit!

29 maart 2018

… daar kwam die alweer – de eerste Egel op het Land vandaag.

Niet echt verrassend, want ook de palmkool begint al met bloeien, de boerenkool toont knoppen en sommige spruitjes hebben ook al besloten om uit het voormalig ronde bolletje een geopende kool met groeiende stengel te vormen. Alles wil eruit…

Koud is het nog wel, dus gelukkig gaat het niet te hard: Wij krijgen de tijd om elk stapje van de natuur met veel bewondering te volgen en met de toenemende kracht van de zon wordt dat ook steeds aangenamer dit van dichtbij -buiten- te doen. Eruit dus!

Pokemon-Plaag in de BioGroente

27 augustus 2017

We werken op deze boerderij al jaren alle dagen op het land maar wij wisten helemaal niets van hun bestaan af: Ze zitten blijkbaar overal…

De scholieren, die bij ons onkruid wieden en de groente pakken voor de markt wezen ons erop: Voor ons oude ogen zijn de beestjes wel te klein om te zien, je hebt er een smartphone- camera met automatische vergroting bij nodig, werd ons verteld.

Maar wat willen die dingen hier plotseling zo in zo grote getallen op het erf en op de markt? Is biologische groente echt zo veel lekkerder dan de groenten en vruchten elders?

Gelukkig helpen de scholieren en andere jonge werknemers die de groente op de marktkar pakken ons van de plaag af: Ze weten de beestjes te vangen, blijkbaar met hulpmiddelen als programma’s op hun smartphone; dus elke keer dat er een van de scholieren stopt met schoffelen, of een medewerker op de markt tijdens het afrekenen op zij stapt, met zijn telefoon rond rent en roept “ik heb er een” geven wij maar een bonus-cent erop, dan worden wij het wel meester…

Zo hopen wij verder de hele zomer door Pokemon-vrije groenten te kunnen leveren.

Over de vraatsporen van de beestjes lees je trouwens nog meer op onze nieuwsbrief (even een mailtje en ik stuur hem door)

Oogstfeest zondag 4 oktober

1 oktober 2016

VOLGEBOEKT!

Op de markt zie je het aan de overvloed aan regionale groente:
Het is oogsttijd en wij zijn rijk beloond voor onze moeite en werk!
Allerlei lekkere groenten staan op het land en deels al in de schuren.
Wij willen dit graag met jullie delen:

Op zondag 4 oktober geven wij een oogstfeest op de boerderij met diner!
Eerst een rondgang waarbij wij de oogstwagen vullen (oogsten), dan even gezellig bijkomen in de tuin en daarna genieten van het eten dat door kok Karen met de biogroente bereid is. En in plaats van het zondagsjurkje liever warme (werk-)kleding meenemen en laarzen, bij het oogsten gaan wij “aardig” worden!

Kasleven

1 september 2016

Net voor begin van de eerste tomatenoogst waren wij dit jaar bij de biologische kasteler in Ens. Bewonderenswaardig, wat er allemaal voor vakkennis gebruikt word in de bio-teelt!

Bepaalde luizen, die voor tomaten en paprika niet schadelijk zijn, worden aan aparte planten in de kas gefokt. Ze bieden voer aan de vijanden van alle luizen die ook in de kas zijn, en die vallen ook meteen de luizen van de paprika aan, mits die in de kas verschijnen. Laat de natuur haar werk maar doen! Ook worden hommels en bijen voor de bestuiving van de tomaten in de kas gezet. Zo heel nu en dan komt er eentje mee op de markt in een zomerse soeptomaten-kist.

En heel gezond voor ons klimaat: Het CO2 dat bij het verwarmen van de kas in het vroege voorjaar en de koude ochtenden ontstaat wordt gelijk weer omgezet in zuurstof en lekker fruit, en nog meer CO2 word omgezet uit de buitenlucht, die in de kas gepompt word.

Veel lokale groente eten dus, en je helpt het CO2 uit de lucht halen en het klimaat verbeteren!

Lente

13 maart 2016

‘Volle grond’ wordt hier de teeltmethode genoemd, die zonder beschermende kassen direct onder de zon gebeurd. Gewoon in de volle aarde, zoals de natuur het ook doet!
Bijzonder vol lijkt de grond op dit moment niet, alleen de allereerste voorjaarsgroenten (foto: Tuinbonen) steken hun jonge blaadjes uit de koude klei de hemel tegemoet.

Maar de grond zit natuurlijk wel vol: er zijn al een heleboel gewassen gezaaid. Piepkleine zaadjes liggen in de aarde, te wachten op wat regen en een paar lekker warme dagen. Onvoorstelbaar dat deze kleine wondertjes ervoor zorgen dat over een paar maanden allemaal lekkers op ons bord ligt… De aardappels zijn bij onze leverancier en buurtbedrijf, Mts. Keij en van den Dries, ook al gepland.

En zelfs al zouden wij niets zaaien, dan zit de grond nog steeds vol met zaadjes van onkruiden en gewassen van het vorige jaar. Die zorgen er elk jaar weer voor dat alles zo mooi fris lentegroen wordt. Genieten!

Alle klanten en lezers een groen voorjaar toegewenst!

Open dag 2015

1 juni 2015

Zondag 21 juni is er weer een open dag op de boerderij!

Wat is er te doen, te proeven en te zien?

– rondleiding op de boerderij en over de akkers
– groentespeurtocht
– aardbeien plukken en smullen
– kampvuur met lekkere hapjes
– gratis onkruid wieden 🙂
– en meer!

Kom gezellig langs om te kijken waar jouw eten vandaan komt en kennis te maken met het boerenleven!

Tijd: 11.00 – 16.00 uur

Adres: Zwijnsweg 5, 8307 PP, Ens

Lees meer op:
http://www.lekkernaardeboer.nl/ZoekEenBoerderij/Boerderij/1917

Recept: waldorfsalade

29 november 2014

Tijdens een gezellig etentje met alle werknemers en vrijwilligers van Henrikes Farm, werd deze salade als een van de lekkerste favorieten gekozen. Daarom willen we het recept graag delen, lekker als bijgerecht tijdens feestelijke diners of een lunch om heerlijk van te genieten!

Ingrediënten: knolselderij, twee of drie appels, walnoten, mayonaise, room en yoghurt.

Rasp de knolselderij fijn en de appels grof, hak de walnoten en meng alles lekker door elkaar en smullen maar!

Nu te koop als een ‘do-it-yourself-pakketje’ op de webshop.

Bloeiende broccoli

12 november 2014

Dappere doorbloeiers!

Tijdens deze donkere dagen zijn er toch nog planten die gewoon gaan bloeien als ze het tijd vinden. Om op warme dagen de late bijen en vliegjes nog wat voer bieden, terwijl van de bomen langzaam al het blad eraf valt en in het veld de boerenkool overheerst. Deze bloeiende broccoli mag voorlopig blijven staan –  het is gewoon te mooi bij het oogsten, wanneer de klei langzaam aan de laarzen omhoogkruipt naar de broekspijpen en en alles wat zwaarder word,  zo’n dappere bloem te ontmoeten, die ook “gewoon doorgaat” in november.

Tip voor het snelle opwarmen: Boerenkool-Chips: Boerenkoolblaadjes gewassen en met sesam en olie erover in de hete oven, na 10 minuten zijn ze heerlijk crispy! Verfijnen met soyasaus maakt het bijzonder lekker. Daarna natuurlijk nog echt wat eten: Soepen en stamppot van bieten en koolraap voor de energie van binnen!

Bonter kunnen we het niet maken

6 oktober 2014

Paarse en gele bloemkolen, bestaan ze echt? Ja! Niet alleen witte, maar ook gele en paarse bloemkolen worden nu geoogst van het land. Dit geeft bijzondere reacties op de marktkraam, vooral kinderen vinden het prachtig.

Een feest aan kleuren op onze kraam (en in de webwinkel) en op je bord. Proef jij het verschil?

Een opsomming van onze meest kleurrijke producten:

Biologisch en gezond eten is alles behalve saai!

Graan oogsten

13 augustus 2014

Vandaag zijn we op onze kleine percelen zeldzame graansoorten (o.a. “blauwe” tarwe) wezen oogsten! Met onze medewerkers en de Wwoofers kregen wij een workshop over maaien met een ‘zicht’ (lees hier wat dat is). Een van onze vaste klanten aan de kraam bracht zijn werktuig mee en leerde ons deze oude techniek. Het resultaat is prachtig: de bij elkaar gebonden koren op het land. Later in het jaar gaan we het graan dorsen en kan het verwerkt worden in heerlijke biologische producten zoals koek en brood. Wil jij ook een keer meehelpen? Stuur een mailtje!

Nieuwe website online

1 augustus 2014

Hoera, de spiksplinternieuwe website mét webwinkel is online!

Omdat we nu eenmaal liever met onze handen in de aarde zitten dan achter een toetsenbord, moest het even duren voordat we afscheid konden nemen van de inmiddels verouderde website. Maar nu is het moment toch daar: de nieuwe site staat online, stralend en blinkend van de nieuwigheid!

De vaste klanten kennen het aanbod van de biologische groentekraam ondertussen goed. Groente, fruit, aardappels en verrassende extra’s zijn al een paar jaar te vinden op de groentekraam. De uitbreiding naar de ‘digitale’ marktkraam is een logische stap, zodat er meer mensen toegang hebben tot gezond, vers en biologisch eten. De webwinkel is overgenomen van BioRomeo en deze samenwerking blijft uiteraard bestaan, waardoor dezelfde kwaliteit en voordelige prijs gehanteerd kunnen worden. Nooit meer sjouwen met zware zakken aardappels, maar ze wel op je bord! Dat is een van de voordelen van bestellen via de webshop.

Bij deze heten we je van harte welkom op deze vernieuwde website van Henrikes Farm!

Courgette – reuzen

28 juli 2014

Courgette – reuzen… laten zich vullen , tot soep bereiden, en ook invriezen.
Het beste recept is courgette geraspt, met ui aangebraden en met wat bouillon gekruid in bakjes in de diepvries zetten. In de winter word dit de basis voor vegetarische hamburgers en voor de soep!

Biomarkt Zwolle

5 juni 2014

Sinds 2 weken staan we met de nieuwe marktkraam in Zwolle: Vrijdag van 8 tot 12.30 uur komen heel veel mensen bio-groente halen. Het is ook heel leuk naast andere biologische kramen te staan, en zelf tussendoor te gaan winkelen en te kijken bij de kaas, brood, kruiden, noten, vlees, paddestoelen… Heerlijk! En dat alles biologisch!